Wie kent de slogan “Je voelt je lekkerder in een Peugeot” nou niet? De kreet van Peugeot in de jaren 90 die ik als klein kindje bewust meemaakte. De 306 GTI vond ik wel mooi, de 605 mocht er eigenlijk ook wel wezen. En toen kwam die prachtige 406 Coupe van de Pininfarina’s tekentafel. Zelden was er zoiets moois op de markt voor Jan Modaal met ietsjes meer spaargeld.

Het zal wel iets Frans zijn. Want oud voetballer Zinedine Zidane had een prachtige carrière en stond in 2006 in de finale van het wereldkampioenschap. Het zag er zo veelbelovend uit voor de Fransen, totdat Zidane in de verlenging dacht dat hij een personage was van Streetfighter die hij op de Sega speelde. In 1 klap was zijn finale, zijn carrière en hoogtepunt voorbij.

Peugeot had precies hetzelfde. Na de prachtige 406 Coupe bracht Peugeot de 206 uit, de 307 kwam ook op de markt en de grillen werden steeds groter tot het gewoon belachelijk was. De nieuwe Peugeots hapte zoveel lucht en vliegen dat naast het mismaakte design ook de betrouwbaarheid van de Mont Ventoux flikkerde. Wat een hoogtepunt moest worden, werd direct teniet gedaan.

Het heeft meer dan een decennia geduurd. Maar met de RCZ is Peugeot weer terug. Zelden heb ik zo’n bijzondere auto gezien. Kijk alleen zijn dak en achterruit al! Als ik naar de RCZ kijk, vergeef ik het de Fransen direct van hun slechte decennium. Magnifique!