In principe moet 170 pk voldoende zijn om er dagelijks mee door het verkeer te wurmen. Eigenlijk is 170 pk al te veel voor een land met een zesjescultuur. Het is niet zonder reden dat half Nederland in grijze auto’s rijdt met maximaal een 1.5 en 130 pk. Niet gek dat een auto als de Subaru Levorg totaal niet aanslaat in een land als Nederland.

De huidige Subaru Levorg volgt in 2014 de Subaru Legacy op. Europa maakt een jaar later kennis met de LEgacy reVOlution touRinG, oftewel Levorg. Neen, mijn caps lock is niet blijven hangen en ik heb ook geen Breezer op. Alhoewel de Levorg mij soms doet verlangen naar een lekkere Br33z4h. De onbezorgde MSN-tijden met leuke emoticons en elkaar de gaafste liedjes toesturen. Tijdens het MSN-tijdperk levert Subaru een heuse Legacy STI S402. Het is niet alleen de sedan die als STI leverbaar is, maar ook de stationwagon krijgt een STI kostuum aangemeten door Subaru. 285 pk uit een 2,5 liter boxermotor verspreid over alle vier de wielen betekent een krachtpatser op asfalt en sneeuw.

Subaru herhaalt dit Japanse feestje opnieuw met de Subaru Levorg STI Sport. Weer wordt de motor van een Impreza-derivaat gebruikt voor de krachtigste grote Subaru. Ditmaal mag de Japanse WRX zijn motor afstaan aan de Levorg STI Sport. Twee liter boxergeweld laat ditmaal 300 paardenkrachten los op de Symmetrical-All wheel drive van Subaru. Subaru Tecnica International monteert Bilstein schokdempers om de Levorg STI bestuurder ook op zondagen bij te staan als het per ongeluk op een trackday beland is.

Doordeweeks is de Levorg STI Sport gewoon een vlotte stationwagon. Mede door zijn CVT automaat vreet het kilometers op in comfort. De Levorg STI Sport is perfect voor mannen(en vrouwen) die in de MSN-periode met een Subaru Impreza WRX STI de buurt hebben geterroriseerd met zware donder-achtige motor en uitlaatgeluiden. Het gehoor van de twee koters en de labradoodle zullen je eeuwig dankbaar zijn in de Subaru Levorg STI Sport. Maar dan wel Japanse oortjes, want de Subaru Levorg STI Sport is te goed voor de Nederlandse zesjescultuur.