Ruim dertig jaar geleden begroef Nissan het merk Datsun. De voornaamste reden was de naam Nissan internationaal te versterken. In 2013 besloot Nissan dat het tijd was om Datsun uit haar graf te halen en een Dacia-achtige rol aan te meten. Gezien de heritage van de Datsun heb ik mijn twijfels erbij.

Datsun heeft met de 240Z een heilige auto in de geschiedenisboeken. Het is niet alleen de zes cilinder die indrukwekkend is, maar ook de voorkant waar geen eind aan lijkt te komen. Daar kan je gerust een twee persoons matras op gooien en genieten van het geroffel van de zes cilinder.

De fantastische looks en legendarische status heeft zich ook vertaald in een eigen manga-serie en film. De Devil Z is de hoofdrolspeler in Wangan Midnight. Je moet wel heel erg bijzonder zijn om een eigen serie en film te krijgen. Met de nieuwe Datsun als budget-merk is het eigenlijk een dikke middelvinger naar haar eigen verleden. Datsun verdient alleen al door de legendarische 240Z een beter lot.