In 1993 legt Toyota het lat hoog, enorm hoog. Negen jaar lang heeft de Supra aan zijn reputatie gewerkt. Van op Japanse papieren 280 tot 330 Europese paarden hebben in de loop ter jaren verdubbelingen tot vertrippelingen meegemaakt. Meer dan 1000 pk in een Toyota Supra is bijna net zo normaal als een BMW-rijder die zijn richtingaanwijzer niet gebruikt.

Tijdens zijn carrière heeft de vierde generatie Toyota Supra A80 veel meegemaakt. Gefilmde snelheidspogingen van een knotsgekke Japanner in Engeland, tot Getaways in Stockholm. De Toyota Supra is een veel geziene gast in de straatrace en tuningwereld. Op het witte doek verschijnt de Supra ook meerdere malen.

Wanneer de Supra in 2002 met pensioen gaat, blijft de befaamde 2JZ-GTE motor aan populariteit winnen. De 3 liter grote 6 in lijn wordt met regelmaat in auto’s geplaatst die geen Toyota logo op hun kont hebben. Het karakteristieke geluid van de 2JZ-GTE hoor je steeds vaker en vaker op straat, op het circuit, op driftbanen en op dragstrips. Toyota weet dat de fans van de 2JZ-GTE en het geluid van de 6 in lijn houden.

Liefst 17 jaar is er geen nieuwe Supra bij de plaatselijke Toyota-toko te koop. De nieuwe Supra A90 moet door zijn voorganger en diens reputatie een 6 in lijn in het vooronder hebben. Het is niet gek dat de nieuwe generatie Supra wordt gezien als een bastaardzoon. Arme Supra A90, die heeft nog een lange weg te gaan voordat hij over het algemeen geaccepteerd wordt en waardering krijgt.

Het komt nog wel. Want de Supra A90 is een prachtding om te zien en met de prestaties zit het wel snor, ook al heeft het geen drie stappen vooruit gezet zoals zijn eeuwige concurrenten Nissan GT-R en Honda NSX. Die zijn wel van het jaar 1993 en 280’ish pk naar 2021 en 570 en 581 pk gegaan. Dan is 340 pk van de nieuwe Supra best schraal. Aan de andere kant. De nieuwe Supra is in Nederland een ton goedkoper dan de Nissan R35 GT-R.

Linksom of rechtsom. De Supra A90 moet het opboksen tegen de Supra A80. Het lat ligt enorm hoog, en dat is volledig te wijten aan de legendarische Toyota Supra uit de jaren 90. Petje af!