Driekwart van de Nederlandse bevolking ziet nu al op tegen dinsdag. Meteorologisten over de hele wereld voorspellen duivelse temperaturen voor de komende dagen met dinsdag een uitschieter naar 37 graden en in het zuiden wellicht een paar graden warmer. Voor dinsdag is het koelschap van de plaatselijke supermarkt je beste vriend, of de airco in je auto als die lekker gevuld is.

Airco is in de jaren 90 nog in opkomst. Met geluk kan je de airconditioning aanvinken als optie, tegen een fikse betaling uiteraard. Voor de Honda Civic van de vijfde generatie, geleverd van 1992 tot 1995, is de airco buitenproportioneel duur.

Instappen en wegrijden in de Honda Civic uit dat tijdperk, is een kwestie van omgerekend €12.701 achterlaten bij de Honda dealer. In ouderwetse guldens is dat een nog geen 28.000 munten van 1 gulden. In 30 jaar tijd is er sprake van een flinke inflatie, vanaf heden is de goedkoopste Honda Civic te bestellen vanaf €35.680. Dan krijg je wel standaard airco erbij. En 109 pk meer dan in 1992.

Vrijwel niemand heeft de optie airco aangevinkt voor de Civic uit 1992. De reden is prijs. Wie niet achter het stuur wilt wegsmelten, moet omgerekend maar liefst €1690 extra neertellen. Dat is bijna 15% van de prijs van de gehele auto! Gekscherend is dat met de huidige gekte en inflatie alsof je €5350 moet neertellen voor airconditioning in de nieuwste Honda Civic. Een hoop geld. Een hele hoop geld voor een beetje afkoeling.

Voor wie geen airco heeft in de Honda Civic of andere auto uit de jaren 90. Sterkte. Jullie weten nu in ieder geval wel waarom airco ontbreekt. Tip van Track&Race. Neem een paar 1,5 liter flessen mee met koud water. Af en toe een slokje water nemen en af en toe een fles water leeggieten over je hoofd.