?: 612 Scaglietti

Gran Turismo is niet alleen een race-spelletje op de Playstation. Met Gran Turismo bedoelen sommige autofabrikanten ook een bepaalde klasse auto. Een Gran Turismo moet het ultieme alternatief zijn van het vliegtuig. In plaats van Heathrow naar Milano te vliegen, pak je gewoon de Ferrari 612 Scaglietti moeten ze bij Ferrari gedacht hebben.

Aangezien er geen wegen tussen het regenachtige Groot-Brittannië en magnifique Frankrijk te zien is op de kaart, moesten ze bij Ferrari serieus aan de slag. Als teamuitje gingen de ontwerpers op een druilerige zondag in 2004 vissen aan het Gardameer. Na 3 en een half uur had 1 ontwerper beet. Na 52 minuten vechten met het geschubde dier konden ze op de foto met een meterslange Meerval. De Italianen waren onder de indruk van de krachten van de meerval. Ze noemden hem ‘Scaglietti il pesce gatto’, oftewel Scaglietti de meerval.

De volgende dag ging de gesprekken van het ontwerpteam vooral over de gigantische meerval. ‘Hebi jij die zeer groti beki gezieni van die meervalli? Gebaarde Luigi naar zijn collega’s. En opeens wisten ze het. Ze moesten Scaglietti de meerval vereren en de 612 Scaglietti kreeg veel kenmerken van Scaglietti de meerval mee.

??: F12tdf

Hoewel de F12tdf verre familie is van de meerval 612 Scaglietti, zie je het van de buitenkant ab-so-luut niet af qua schoonheid. Schoonheid die de F12tds deels te danken heeft aan het feit dat de Italianen doorhadden dat er een tunnel liep tussen Engeland en Frankrijk.

BRRRRRaaaAAAAPPP schreeuwt de F12tds, en dat terwijl de motor uitstaat. Heel de auto straalt snelheid en kracht uit. Kijk die kieuwen op het achterscherm dan, die had de 612 Scaglietti ook graag gewild. Zo hoor je dus een legende als Scaglietti de meerval te vereren.

De F12tds is ook een legende, een levende legende. Het is misschien wel Ferrari’s allerlaatste V12 zonder bemoeienis van een turbo of elektromotor. De cijfers van de F12tds zijn ook legendarisch. Wat dacht je van 740 pk, 125 pk per liter en maximale toerental van 8900 toeren per minuut. Een topsnelheid van 340 km/h en vanaf stilstand naar de maximale snelheid op de Ring A10 Noord in 2.9 seconden. Jammer dat ik niet op tijd €500.000 bij elkaar kon sprokkelen uit al mijn oude sokken, kon zoals gewoonlijk mijn sokken niet vinden. Terwijl ik nog op sokken-jacht was, waren alle 799 exemplaren razendsnel uitverkocht.