Het is half oktober en dat betekent naast pepernoten ook ook de bekendmaking van nieuwe verhoogde geldboetes voor verkeersovertredingen. De getallen zijn behoorlijk indrukwekkend.

Even snel inhalen of heel even spelen kan een duur geintje worden. 160 km/h rijden en betrapt worden op een willekeurige autosnelweg kost al meer dan 400 euro’s. Je leest het goed. Meer dan vierhonderd euro. Vier-hon-derd. Dat is voor veel mensen een volledige werkweek. Een hele week werken voor een paar momenten plezier. Vergeet de negen euro administratiekosten niet. Dat slaat naar mijn mening he-le-ma nergens op. Niemand heeft er om gevraagd dat de politie meetapparatuur gebruikt en iemand de brieven uitprint, een envelopje nat likt, een postzegel opplakt en het vervolgens aan de postbezorger geeft.

Schrikken de achterlijke buitenproportionele geldboetes af? Hier thuis op de bank wel. Maar eenmaal achter het stuur en in de wetenschap dat er een hele kudde paardenkrachten onder je rechtervoet schuilgaat vergeet ik alles. Risico van het vak…