Ruit, cirkel en vierkant. Het klinkt zo bekend. De geuren van Brinta en zachte Nijntje koekjes vliegen direct mijn neus in. Plots zit ik op de grond en duw een rode cirkelvormige stuk plastic in een cirkelvormige uitsparing. Daar ken ik Ruit, Cirkel en Vierkant dus van.

Sinds vandaag kom je dit stukje jeugdsentiment ook tegen bij je plaatselijke olieboer. Echter, de vormpjes zijn te ingewikkeld om te onthouden en vertellen niet het hele verhaal. Dus hebben ze in Brussel maar bedacht om de bestaande brandstoffen nieuwe namen te geven. E5, E10, B7 en B10 komen de bestaande LPG en E85 vergezellen. Om het even simpel te houden voor heel Europa.

Je kan gelukkig wel je halve boekenkast aan woordenboeken thuislaten. Sans Plomp, Super Benzin, Benzina Senza, Gasplina Sin Plomo en Blyfri hebben nu de Europese naam E10 gekregen. Oftewel de ouderwetse Euro95 met 10% ethanol. Het schijnt schoner te zijn. En het schijnt minder leuk te zijn voor oudere auto’s. Komt je auto uit de vorige eeuw, informeer eerst bij de dealer of je wel E10 mag tanken.

Onze geliefde Euro98 gaat E5 heten. De 5 representeert 5 procent ethanol. Goed onthouden dus, E5. E5 is wat je moet onthouden. En heb je het al onthouden? Of nog beter, laat het op je rechterhand tatoeëren. Dan kan het nooit meer fout gaan. Of je nou in Lutjebroek tankt, of in Avignon de tank volgooit met lekkere dinosappen. E5 is je grote vriend. E5 en zijn mindere E10 broertje krijgt trouwens ook een vorm. Rondje graag. ??‍♂️

Eigenlijk wil ik de heidense diesels overslaan. Deze traktor en vrachtwagenbrandstoffen worden helaas te vaak in personenauto’s gegooid. Diesel heette tot gister door heel Europa gewoon diesel. Tenzij je een eigenwijze Frankrijk of Tsjechië bent. Daar noemden ze diesel tot gister Gazole en Nafta. Een naam beginnend met een D van Diesel zou dus logisch zijn. Om de ANWB pechdiensten en ADAC meer werk te leveren, heet reguliere diesel voortaan B7. Niet B van Benzine, maar B van Biodiesel. Het getal achter de B van Biodiesel staat voor het percentage troep wat er in de diesel zit. Het is wachten op de eerste blunders van nietsvermoedende tankende automobilisten. Voor de dieselrijders onder ons. Jullie zijn een vierkantje.