Over sommige dingen kan je hun bestaansrecht betwisten. Denk aan luiaards, zonnebankstudios in de Sahara en de maand november. November 2018 heeft al een record opgeleverd waar november niet trots op hoeft te zijn. 1135 kilometer file aan geïrriteerde automobilisten gaan de geschiedenisboeken in als langste file van 2018. En dat zonder sneeuw of mist.

Bij een drupje regen raken de meeste automobilisten met gele kentekenplaten de kluts kwijt. Massaal leveren ze hun vaardigheden in bij hun rijinstructeur met vele ongelukken als resultaat. Tip van mij als ex-rijinstructeur: Houd gewoon afstand, anticipeer op tijd met je gaspedaal loslaten en blijf verdorie gewoon van je rempedaal af als het niet nodig is. Elke aanraking met het rempedaal is een rode schijnwerper naar je achterliggers gooien waarbij je de file verergerd.

En dan moet het nog sneeuwen in Nederland. Leuk voor de sneeuwpoppen ⛄️ en snowboarders ?. Voor hardwerkend Jan Modaal is sneeuw gewoon irritant. Je moet extra vroeg je bed uit komen om je ruiten sneeuw en ijsvrij te maken. Eenmaal in de auto moet je wachten tot de ramen condensvrij zijn en elke aanraking met de versnellingspook is een pijniging voor de al steenkoude handen.

De winter komt er dus binnenkort aan. November is gewoon een irritante maand die de winter aankondigt. Normaliter is voorspel leuk. Maar voorspel voor winterse kou is zwaar overbodig. Net als sneeuw. Naja. Oké oké. Ik ben aan het zeuren. Sneeuw kan best leuk zijn. Maar de maand november zorgt voor een winterdip. December is nog leuk vanwege alle vreetfestijnen. Van mij mag het snel maart worden als de vogeltjes lekker vrolijk aan het zingen zijn en de zomervelgen weer uit de schuur gehaald mogen worden. Lang leve de lente en zomer! Misschien maar een petitie starten om de maanden november en januari te verbieden?