30% korting, 50 procent korting, zeventig procent korting. Al weken word ik bestookt met emails met enorme kortingen op Black Friday. Van kledingwebshops tot autodealers komen ze met op het oog mooi lijkende aanbiedingen. Jammer dat Subaru geen mooie Black Friday aanbiedingen in mijn mailbox heeft achtergelaten.

Subaru is een merk dat in samenwerking met Den Haag en de belastingdienst met mooie kortingen heeft kunnen smijten op Black Friday. Samen met bijvoorbeeld Nissan kunnen ze elke dag Mark Rutte en co lastig vallen om met fikse prijsverlagingen te komen. De duurste Subaru WRX STI staat voor €106.395 in de prijslijsten. Pardon, ik bedoel stond. Want Den Haag heeft de WRX STI bewust of onbewust bruut vermoord. Met 1 verkochte WRX STI in 2017 heeft 1 Hollandse held de Nederlandse staatskist flink gevuld. Aan de 21% btw ontkom je niet. Met een kale catalogusprijs zonder belastingen van €40.145 gaat er toch €8.340 direct richting de belastingdienst onder de noemer btw.

Alsof €8.340 aan belasting nog niet genoeg is, harkt de belastingdienst ook grof geld binnen met de BPM. Oftewel Belasting personenauto’s en motorwielen. Een uitstoot van 259 gram co2 per gereden kilometer wordt knetterhard afgestraft. Maar liefst 57.192 euro’s rekent de belastingdienst voor de 259 theoretische grammen co2. Flink buitenproportioneel. Alsof je een kind van 5 jaar oud een celstraf van 12 jaar geeft omdat bij de Jamin een snoepje in zijn mond heeft gestoken.

Nu heeft de belastingdienst in 2017 eenmalig €57.192 BPM plus €8.340 btw ontvangen van 1 Subaru dealer. Als de accountants bij de belastingdienst nou slim zijn, kunnen ze beter de BPM flink verlagen. Een Black Friday BPM korting van 70% klinkt al aantrekkelijk. Dat is toch een prijsverlaging van dik 40.000 euro’s. Subaru hoeft alleen maar 3 WRX STI’s op Black Friday te verkopen om de schade voor de belastingdienst goed te maken. Klinkt als een uitstekende deal voor beide partijen?

Jij zou toch ook een Subaru WRX STI kopen met 70% Black Friday BPM korting? Al genoeg getriggerd? Mooi, dan gaan we een petitie tekenen dat ook de belastingdienst aan Black Friday moet doen.