Stel, ik lust geen sushi en mochi en wil mijn dagen alleen maar willen vullen met het eten van escargots, croissants, moules frites en crêpes. Dan zou ik Renault rijden. En dan alleen de Renault Sport modellen die uit het Franse dorpje Dieppe komen.

Renault Sport, oftewel RS is de Franse evenknie van wat Type-R voor Honda is en wat Nismo voor Nissan is. Het grote verschil zit hem in de fabriek. Waar de Type-R’s en Nismo’s braaf naast hun minder bedeelde broertjes van de band rollen, krijgen de RS’en in een fabriek honderden kilometers van hun mindere broertjes een speciale behandeling. Ze krijgen ten opzichte van hun normale broertjes niet alleen extra bijles, maar ook speciale trainingen van Usain Bolt en The Rock en ,jawel, sportmassages om zich daarna uit te kunnen leven. Dit resulteert altijd in een pretmachine.

Voordat de Honda Civic Type-R zich in menigte gooide van hete hatchbacks, was Renault met de Megane RS heer en meester in zijn klasse. Iemand die zo lang heeft gedomineerd en ondanks zijn leeftijd nog zo competitief is, verdient mijn volle waardering en respect. Mocht Honda nooit met de Civic Type-R zijn gekomen, en ik zou in de markt zijn voor een hothatch. Dan zou ik ab-so-luut voor de Renault Megane RS kiezen. Helaas voor de Fransozen bestaat de Civic Type-R en vind ik sushi lekkerder dan crêpes. Alhoewel… Crêpes zijn ook wel heerlijk hoor ?