Sommige auto’s moeten het van hun uiterlijk hebben, zoals Audi’s. Sommige auto’s krijgen naast een goed uiterlijk ook een fantastisch geluidje mee. Maserati is zo’n merk die deze goede eigenschappen mee heeft gekregen van de Italiaanse makers. Er zijn ook auto’s die gemaakt zijn als people carrier. Als wij in dan de Italiaanse Lasagne-etende kringen blijven, kom je snel uit bij een auto als de Fiat Multipla.

De Fiat Multipla is een populaire auto in de kroeg. Onder het genot van wat biertjes noemt iedereen de Fiat Multipla de lelijkste ooit gebouwd. Oke… oke… Voordat het eerste biertje genuttigd is, begint de borrelpraat al en wordt de Multipla massaal uitgelachen.

Zoals ik al eerder aangaf, wilde Fiat met de Multipla een ruime en handige auto maken die qua lengte prima tussen alle gebutste Italiaanse bumpers past. Om toch zes mensen te kunnen vervoeren – ik verdenk trouwens dat wijlen Silvio Berlusconi de Multipla van Fiat eiste om al zijn vrouwelijke schoon te kunnen vervoeren naar zijn bunga bunga feesten- moest Fiat het opzoeken in de breedte. Plek voor fatsoenlijke verlichting is er door zijn korte voorkant nauwelijks mogelijk. Vandaar dat de Multipla net als spinnen meerdere ogen heeft.

En dan zijn buitenspiegels, die lijken wel sprekend op de oren van Shrek. Shrek is aan het begin van zijn eerste film ook een verschrikking. Hij stinkt, is lelijk en heeft een slecht karakter. Maar eigenlijk valt het allemaal wel mee als je hem een beetje leert kennen. De sympathieke reus heeft naast Donkey en Fiona ook miljoenen harten gestolen met zijn humor. Je moet de Multipla gewoon zien als Shrek, en snak je al naar een nieuwe Multipla/film van Shrek?