Het heeft liefst twee├źntwintig jaar geduurd voordat de 309 GTi zijn gewenste opvolger kreeg. Om het goed te maken biedt Peugeot twee 308 GTi’s aan. De normale GTi met 250 pk en een 308 GTi met 270 pk, een Torsen limited-slip-differentieel en kuipstoelen met alcantara bekleding. De eerste moet je gewoon kneiterhard vergeten. Dat is vergelijkbaar met een patatje eten zonder mayonaise, of poepen zonder toiletpapier in de buurt. Het kan allemaal wel, maar of het lekker en gewenst is….

Als wij onze blik op de 308 GTi laten rusten, dan zie je een nette auto die nauwelijks van zijn brave drie cilinderige en 82 pk sterke broertje afwijkt. Maar de alcantara kuipstoelen, goed sportstuurtje met rode straight-line indicator, 188 pk extra en speelse 1.6 turbomotor maken het ruimschoots goed. De 308 GTi mag met trots het naamplaatje GTi op zijn billen pronken.

Eenmaal achter het stuur op de lekkere alcantara kuipstoelen kom je toch wat teleurstellende dingen tegen. Welke Franse randdebiel heeft nou bedacht dat de temperatuur regeling via een touchscreen scherm handig is? Als je navigatie druk bezig is om je van de ene drukke Rue naar de andere drukke Rue te loodsen, dan kan je niet de airco wat kouder zetten om al je angstzweet weg te blazen. Want dan verdwijnt je navigatiescherm en mis je een belangrijke afslag terwijl dertien Fransozen ‘Merde’ schreeuwen en hun claxons onvriendelijk laten horen. Het blijft niet alleen bij hun bedien-alles-met-een-touchscreen onzinnigheid. Ook de toerenteller moet volgens de Fransozen uiteraard gespiegeld zijn. Nee, niet gewoon clockwise zoals het hoort, maar toeren maken tegen de richting in. Franse logica…

En dan heb ik het nog niet gehad over de versnellingsbak die absoluut niet kan aanhaken op het niveau van de motor. De technici van Peugeot hadden bij het ontwikkelen van de versnellingsbak vast een wijntje teveel op. Geef ze eens ongelijk. ?

Het is alsof de Fransozen willen zeggen: “Onze motor en wegligging is zo goed. Weet je wat, om het eerlijker te maken zetten wij een kneusje in”. Alsof ze bij Paris Saint-Germain Mbappe, Cavani en Neymar op de bank laten als FC Groningen op bezoek komt. Het zal wel de Franse arrogantie zijn…