Drielingen zie je eigenlijk zelden op straat rondlopen. En toch zie je ze stiekem op elke straathoek wel staan. De bekendste drie-eiige drieling zijn de gebroeders Toyota Aygo, Peugeot 107/108 en Citroen C1. In Japan hebben ze ook drielingen rondhuppelen, maar dan in volwassen Sumo formaat.

Waar in Europa veel automobilisten zich verplaatsen in kleine stadsautootjes als de Toyota Aygo of Crossovers/SUV’s zoals de Nissan Qashqai en Ford C-Max, nemen ze zich in Japan als het even kan plaats achter het stuur in MPV’s als de Toyota Alphard. De standaard uitvoering biedt plaats aan 8 personen. Opa en oma kunnen prima mee in de luxe Toyota Alphard. Als opa en oma zich hebben bewezen als lieve grootouders, dan krijgen ze hun eigen koninklijke fauteuils in het midden van de Toyota en mogen er achterin 3 kleinkinderen mee in de zevenzitter. Menig directieliederen die zich in Mercedes S-klasses en Audi A8’s laten vervoeren, kijken met jaloezie naar de fauteuils van de zeven persoons Toyota Alphard. Want het woord bank of stoel is een belediging voor de fauteuils van de Toyota.

Toyota biedt naast de Alphard ook de sportievere Vellfire aan met agressievere voorbumper en dubbele koplampen onder elkaar. Kiezen tussen de Alphard en Vellfire moet je echter al thuis doen. Loop je een willekeurige Toyopet Store Toyota dealer binnen, dan kan je enkel met de Alphard naar huis gaan. De op jongeren gerichte Vellfire bestel je bij de NETZ Store Toyota dealer.

De bestellijst begint met 2.5 liter grote benzinemotor en 2.5 liter hybride. Wat een verademing ten opzichte van de Qashqai met 1.2 motor en C-Max met 999 cc motor. V6 rijden is ook nog een optie bij de Toyota drieling. Dan mag je rijkelijk benzine overhevelen aan de 3 en een halve liter V6. Als beloning krijg je 296 galopperende paarden die je voorttrekken.

Na kennis gemaakt te hebben met de Toyota Alphard en Toyota Vellfire, is het tijd om de derde telg van de drie-eiige drielingbroers voor te stellen. Zijn naam is Lexus LM300h/LM350. Het is de eerste MPV van Lexus, uiteraard geheel op zijn Lexus’ met een hybride en benzinevreter. Een combinatie van een 26 inch beeldscherm, 14 liter grote koelkast en elektrische gordijnen zie je zelfs niet in de Duitse topklasse waar de S-klasse, 7-serie en A8 patsen met het woord premium.

In Europa ziet men de MPV als een people carrier en veredelde bestelbus met stoelen erin. Dit drieling trio bewijst het tegendeel. Mijn keus? Absoluut de Vellfire met V6 en bijna 300 pk. Een setje sportieve velgen eronder en een verlagingsset omdat ik ook mensen wil vervoeren met hoogtevrees.