Denk je aan Kia, dan denk je automatisch aan auto’s als de Picanto en Ceed. Al dan niet met apostrof tussen de twee e’s en de d. Dat Kia ook een sportief randje heeft, bewijst de Kia Stinger met 370 pk op alle vier de wielen. Dat sportiviteit niet altijd veel vermogen nodig heeft, laat Kia in de jaren 90 zien met de Kia Elan.

Kia Elan? Is dat niet een enorme typefout? Neen. De Kia Elan is toch echt de Kia Elan. En toch is de Kia Elan bijna volledig de Lotus Elan. Om het simpel te houden heeft General Motors de Lotus Elan na twee jaar en 3800 exemplaren de Lotus Elan begraven en heeft Kia de Elan weer gereanimeerd.

General Motors is een megaconcern met meer dan tien automerken. Ook Lotus is daar onderdeel van geweest. General Motors heeft in de jaren het merk Lotus gered van faillissement. Om een groter en jonger doelgroep aan te spreken, introduceert Lotus onder General Motors de Lotus Elan. Met voorwielaandrijving en een motor van het Japanse Isuzu. Niet geheel ontoevallig destijds ook in bezit van veelvraat General Motors. Na twee jaar is General Motors het zat om tientallen miljoenen dollars verlies te lijden op de Lotus Elan en zet General Motors het merk Lotus te koop en daarmee is ook de productie van de Lotus Elan gestopt.

Bugatti heeft het merk gekocht en met de 700 overgebleven motoren van Isuzu is er een tweede serie van de Lotus Elan op de markt gekomen. Niet veel later staat Bugatti net als Lotus een decennia eerder op het puntje van faillissement. Niemand heeft in de jaren 90 het merk Bugatti gered en de Lotus Elan verdwijnt voor de tweede keer.

Lotus krijgt weer een nieuwe eigenaar in de vorm van het Maleisische Proton. Kia koopt echter de rechten op van de Lotus Elan. Met een andere motor en achterlichten komt de Kia Elan op de markt. Officieel is de Kia Elan nooit in Europa geleverd vanwege afspraken met Lotus om de Lotus-rijders niet tegen de schenen te trappen. Minder officieel kennen de Duitsers uit Duitsland de Elan als Kia Roadster. In Japan kreeg de Kia Elan de naam Kia Vigato mee.

De Elan heeft een zeer turbulent leven achter de rug. Een wereldburger met Engels, Amerikaans, Japans, Frans, Italiaans en Zuid-Koreaans bloed. Je kan spreken een enorm aparte mix. De Kia Elan is een prima cocktail om het weekend mee te beginnen.