Het rubber en de dampen van vele duizenden liters verteerde benzine is nog te ruiken in het Franse Le Mans. Het hele circus verplaatst zich 700 kilometer de Duitse grens over. Minus de LMP1 en LMP2 auto’s. In ruil voor de Le Mans Prototypes – daar komt dus de naam LMP1 en LMP2 vandaan – krijgen de toeschouwers de normalere auto’s te zien. Naast de welbekende GT3 en GT4’s auto’s, bevinden zich onder de deelnemers een rits aan Porsche 718’s/Caymans, Toyota GT86’s en Renault Clio RS Cups. Normalere auto’s voor normale mensen met een tikkeltje meer RaceDNA in hun bloed.

Twee jaar geleden heeft 1 auto diepe indruk gemaakt op mij. Een sympathieke gele creatie ontpopt zich gelijk als publiekslieveling. Het dan nog relatief onbekende merk van James Glickenhaus rijdt ronde na ronde over de Nürburgring.

De Scuderia Cameron Glickenhaus SCG 003 Competizione, probeer dat maar 10 maal achter elkaar te zeggen, doet mee met endurance races over de hele wereld. De 24 uurs race van de Nürburgring staat standaard op het programma van Glickenhaus. Meedoen mag alleen met de Scuderia Cameron Glickenhaus SCG 003 Competizione, voor het gemak zal ik het afkorten naar 003C of 003 Competizione.

500 pk keurt de FIA goed om deel te nemen aan de races. De 500 paarden van de van origine Amerikaanse auto komen uit Japan. Honda levert de 3,5 liter V6 met twee turbo’s. Genoeg om de 1350 kilo’s vlot over het asfalt te laten razen.

Vreemd genoeg hebben de straatversies van de 003 meer vermogen. Onder de namen 003S en 003CS mag je de straten legaal veilig maken. Geheel op zijn Italiaans staat S en CS voor Stradale en Competizione Stradale. Een spoedcursus Italiaans wijst uit dat Stradale in het Nederlands ‘weg’ betekent. Om het Amerikaans, Japans en Italiaan feestje helemaal compleet te maken, doneren de Duitsers van BMW de 4,4 V8 met dubbele turbo aan Glickenhaus. De straatversie van de Scuderia Cameron Glickenhaus SCG 003 produceert maar liefst 750 pk.

Let goed op Glickenhaus. Nu de FIA de LMP1 en LMP2’s van de wereld wilt vervangen door een nieuwe raceklasse genaamd Hyper Sport, heeft Glickenhaus al toegezegd mee te gaan doen. Andere fabrikanten die overwegen mee te doen zijn Aston Martin (Valkyrie), McLaren (Senna), Mercedes Benz (Project One) en Toyota (GR Super Sport Concept). Glickenhaus is alvast begonnen met de nieuwe 007 om de pole position te veroveren.