Sushi en sojasaus, patat met mayonaise, tosti met ham en kaas. Het zijn logische combinaties, en eigenlijk de combinaties die je altijd moet hebben. Sushi met knoflooksaus is gewoon raar, geen discussie over mogelijk.

Wanneer Honda met Europa’s eerste Civic Type-R komt, is het net als sushi zonder sojasaus. De befaamde kleur Championship White schittert door afwezigheid. In Nederland rijden op dat moment al tientallen blije Accord en Integra Type-R rijders rond in de kleur Championship White, oftewel NH-0. De 200 pk sterke turboloze 2 liter K20A2 levert maar liefst 100 pk per liter.

De productie van de tweede generatie Civic Type-R vindt plaats in het Engelse Swindon. De Civic Type-R is geen Japans feestje meer. De verhuizing naar Engeland betekent dat de Limited Slip Differential (LSD) en de Recaro kuipstoelen achter zijn gebleven in Japan. De nieuwe K20A2, handgeschakelde zesbak en goede wegligging maken de Honda Civic EP3 Type-R een leuke karakteristieke auto. Een toen nog betaalbare hothatch die vooral in Engeland op zeer veel waardering kan rekenen.

In Europa zijn wij allang blij met een 200 pk sterke hothatch. In Japan kan het echter niet extreem genoeg. Stiekem stuurt Honda Japan enkele containers vol met Recaro’s, K20A’s, Helical LSD en vaten vol met NH-0 verf richting het Engelse Swindon. De Japanse Honda Civic EP3 Type-R is geboren. Op zijn geboortekaartje staat 215 pk en Championship White.

‘Slechts’ 15 pk wint Honda met de JDM uitvoering van de Civic EP3 Type-R. Gecombineerd met een kortere bakverhouding en LSD gaat de JDM versie toch 0,7 seconden sneller naar de 60 mijlen per uur. Wat overeenkomt met circa 5,9 seconden naar de 100 km/h. Een razendsnelle tijd voor een voorwielaangedreven Hothatch met slechts 215 pk.

De Engelse medewerkers mogen in 2001 de Honda Civic EP3 JDM Type-R in elkaar schroeven, en niet veel later het eindresultaat uitzwaaien als het de boot wordt ingereden richting Japan. Dat is een pijnlijk moment voor Engeland en voor Europa. Maar gelukkig lusten de Japanners geen sushi met knoflooksaus. Sushi met sojasaus is de combinatie die altijd klopt, net als de JDM uitvoering van de EP3 Type-R in de kleur Championship White. Geen discussie over mogelijk!