Schoenen heb je in allerlei soorten, maten en kleuren. Pakweg 187 jaar geleden patenteert Wait Webster het proces waarbij rubber zolen aan leren schoenen en laarzen aan elkaar bevestigt kunnen worden. Dit betekent ook de geboorte van de sportschoen.

Denk je aan sportschoenen, dan kom je al snel terecht bij het merk Nike. De Nike Air Max om specifieker te zijn. Al sinds 1987 is de Nike Air Max een vaste waarde in de sportschoenenwereld. Miljoenen sporters en niet sporters lopen op de Air Max. En toch, erg conventioneel is de Nike Air Max niet met de eigenlijk toch wel gekke luchtkussen.

En toch wordt de Nike Air Max door vele miljoenen mensen gewaardeerd, ondanks zijn gekke luchtkussen. Of misschien wel dankzij zijn gekke luchtkussen. Want hoort een schoen er zo standaard uit te zien? Is er een standaard voor sportschoenen?

Het antwoord op beide vragen is nee. Het is te zot voor woorden dat mensen voor auto’s wel een bepaalde standaard hebben die ze de Volkswagen Golf noemen. Een cabriolet hoeft niet altijd twee portieren te hebben en een gewone personenauto mag best een onconventioneel aantal portieren hebben voor de passagiers.

Waar Nike gigantische successen kent met de Nike Air Max, is het equivalent van de Air Max op 4 wielen iets minder succesvol. De Hyundai Veloster N verdient meer waardering. Het is net als de Nike Air Max eigenlijk een aparte verschijning. In plaats van een rare luchtkussen, heeft de Hyundai de Veloster een onconventionele asymmetrisch uiterlijk aangemeten. De Veloster bezit een volwaardige portier voor de passagier rechtsachter. De passagier die achter de bestuurder zit, kan lang zoeken naar een deurgreep om de portier aan de linkerzijde te openen. Die is er gewoon niet.

Overigens is het gekke design van de Veloster wel een stuk veiliger voor de passagiers achterin. Uitstappen gebeurt dus altijd aan de stoepzijde, mits de bestuurder de Veloster netjes bij de stoep stilzet en niet midden op de snelweg besluit te stoppen.

De Hyundai Veloster N voelt zich echter wel thuis op de snelweg. Net als zijn halfbroer Hyundai i30N kan je kiezen uit 250 of 275 pk sterke uitvoering. Kies altijd voor de Performance uitvoering met 275 pk, Limited Slip Differtial (LSD) en Pirelli Trofeo R Cup banden.

De naam Veloster N komt niet zomaar uit de lucht vallen. De N staat bij het van origine Zuid-Korea afkomstige merk voor Born in Namyang, Honed at the Nürburgring. Helaas kunnen wij in Europa niet genieten van de knotsgekke Hyundai Veloster N ondanks dat hij in Duitsland op de Nürburgring afgesteld is. Het is enorm jammer dat wij niet mogen wennen aan de wellicht nieuwe niet zo standaard standaard wat betreft het design van auto’s.