Japan wint steeds meer populariteit. Er komen niet alleen steeds meer Sushi restaurantjes in Nederland. De Hollandse importbedrijven maken steeds meer overuren om gebruikte auto’s uit Japan te verschepen naar Nederland. Helemaal in combinatie met de bekende vloggers uit binnen en buitenland die de meest waanzinnige creaties en tripjes tonen, dat wakkert de liefde voor Japan alleen maar meer aan bij veel Nederlanders met liefde voor auto’s en tuning.

Er zijn steeds meer – ik noem ze voor het gemak even autogasten – autogasten die naar Japan gaan. Via Facebook en Messenger krijg ik vaak de vraag van autogasten hoe ik mijn droomreis naar Japan geregeld heb. Hieronder vindt je de belangrijkste tips op een rijtje.

1: Bedenk eerst goed wat je allemaal wilt zien en doen. Is er een raceweekend op 1 van de vele racecircuits in Japan die je wilt bezoeken, of ga je liever naar een beurs zoals de Tokyo Motor Show? Misschien gaat vrouw of manlief wel mee en moet je compromissen sluiten. Want shoppen kan bijvoorbeeld uitstekend in Tokio, maar minder bij de Mt. Fuji of de parkeerplaats van Daikoku.

2: Als je hebt besloten wat je wilt doen, dan is een datum prikken stukken makkelijker. Track&Race heeft zelf als doel gehad om de WTCR races op Suzuka te kijken. De Tokyo Motor Show is toevallig rond dezelfde tijd gehouden. Rondom deze twee gebeurtenissen heeft Track&Race de vakantie naar Japan gepland. Neem wel de tijd om van de ene plek naar de andere plek te gaan. De snelheden op de snelwegen liggen lager, de files zijn er vaker en de reistijden zijn altijd langer dan gepland. Voor een stuk van 400 kilometer moet je minimaal 6 uur uittrekken. Plan de activiteiten en verschillende locaties niet te strak achter elkaar. Je gaat op vakantie, dus kalm aan ?

3: Datum en de belangrijkste activiteiten zijn dus bekend. Tijd om naar de reisbureau te gaan, of lekker te verdwalen op het internet in de zoektocht naar de goedkoopste vluchten en hotels. De afgelopen jaren boek ik mijn vluchten + hotels via Expedia.nl. Dit jaar is het een verhaal apart omdat ik 12 nachten een kamer voor mijzelf heb. Maar deel je net zoals ik vorig jaar een kamer met je reisbuddy, dan betaal je voor een reis van 11 dagen met vliegticket + hotel slechts €943! Je leest het goed, vliegticket naar Japan PLUS hotelovernachtingen in hartje Tokio. Mijn vaste plek in Tokio? E-Hotel in de wijk Higashi-Shinjuku, op een paar minuten loopafstand van Shinjuku waar het leven van Tokio zich afspeelt. Arcadehallen, veel restaurantjes, veel winkels en ook veel Yakuza aanwezig met de daarbij horende 18+ tenten. En uiteraard zit de uitstekende metro-verbinding ook bij je om de hoek in Higashi-Shinjuku, of liever gezegd. Onder je voeten.

Ook via AirBNB hebben wij dit jaar diverse accomodaties gehuurd. Zoals een schattig Japans huisje inclusief Japanse bedstee mee schuifdeurtjes.

4: Hoera! Je hebt zojuist je reis geboekt naar Japan. Nu kijken voor leuke huurauto’s. Wil je eerst een dag met een gids rondrijden om wat bergwegen te leren kennen en te wennen aan het rijden aan de linkerkant van de weg, klop dan aan bij Fun2Drive in de buurt van Gotemba en Hakone. Vorig jaar heeft Track&Race daar de Honda Nsx en Nissan Skyline R34 GTR gehuurd. Dit is echter wel prijzig voor 5,5 a 6 uur rijplezier. Dit jaar heb ik besloten om 2 weken lang diverse auto’s te huren bij Omoren.com. Let op, je hebt wel een credit card nodig om al dit speelgoed te kunnen huren. Geniet alvast van de beschikbare auto’s bij Omoren. De vestiging Chiba Noda heeft de meeste auto’s, en is relatief goed te bereiken vanaf airport Narita.

5: Vliegticket ✅ Hotels/accommodaties ✅ Huurauto(‘s) ✅

De voorpret kan officieel beginnen. Zorg ervoor dat je bankpas op ‘Wereldwijd’ staat en ga langs bij de ANWB voor een internationaal rijbewijs. Via websites als japan-wireless.com regel je onbeperkt wifi, want dat ga je gegarandeerd nodig hebben als je gaat rondrijden in Japan. De Japanse navigatie kan je beter vermijden en je eigen telefoon gebruiken. Hierover komt nog een aparte blog.

6: Koffer inpakken! Neem alleen de noodzakelijke kledingstukken en benodigdheden mee. Een shirt of trui te weinig? Genoeg winkels die het te koop aanbieden. Focus je dus echt op de basis kledingstukken. Want je neemt echt al te snel teveel kleding mee. In mijn geval heb ik een Canon spiegelreflexcamera en iPad meegenomen inclusief de opladers meegenomen zonder het aangeraakt te hebben. Zonde van de ruimte en onnodig gewicht. Minder meenemen betekent meer ruimte voor carparts en goodies.

7: En dan stap je eindelijk na maanden wachten het vliegtuig in. Op weg naar Japan! Probeer wat slaap te pakken. Een Jetlag ga je hoe dan ook wel krijgen. Met de zomertijd lopen ze in Japan zeven uur voor op ons. Vanaf het moment dat ze in Nederland overstappen naar de wintertijd, loopt dit op naar 8 uur tijdsverschil. Ga niet een filmmarathon beginnen, ook al kan je de meest recente films kijken zoals Aladin. Probeer dus een beetje slaap te pakken. Als je aankomt in Japan, dan begint je tweede dag al. En dan begint het hele avontuur!

8: Konnichiwa! Welkom in Japan. Even geld pinnen. Trek maar gelijk ¥50.000 uit de pinautomaat, wat op het moment van schrijven overeenkomt met €420. Dit jaag je er sneller doorheen dan je zou willen. Vooral als je met het openbaar vervoer naar je huurauto bij Chiba Noda gaat en nog een stukje wilt rondrijden. Als je landt op vliegveld Narita, neem de roltrap naar boven om je wifi kastje op te halen bij het postkantoor. Dan begint het avontuur echt!

9: Het openbaar vervoer in Japan. Iedereen kent wel de ‘duwers’ op Youtube die de passagiers in de overvolle metro of treinstellen duwen. Gelukkig heb ik zulke Sardientjes-praktijken zelf nog niet meegemaakt. Google Maps kan je precies vertellen welke lijnen en haltes je moet hebben. De namen hoef je niet perse te onthouden, beter onthoud de letter in combinatie met het getal. Om maar een voorbeeld te noemen met halte ‘KS17″, dat is dat de 17de halte van de Kosei lijn. Kaartjes kan je halen bij de automaten en dat kan zelfs in het Engels. Succes!

10: Autorijden! Links aanhouden na een bocht en het moet helemaal goed komen. Je zal zelden een bord tegenkomen met de maximale toegestane snelheid. Oplossing is gewoon de rest volgen en genieten van de omgeving.