Schi·zo·fre·nie (de; v) Geestesziekte waarbij normaal denkvermogen wordt afgewisseld met verward denken en dat gepaard gaat met een verkilling van het gevoelsleven. Aldus de Dikke Van Dale. Lexus heeft helaas schizofrenie, of is helaas het verkeerde woord?

In 2008 presenteert Lexus de IS-F. Een middenklasse auto met een 5 liter grote V8. Zonder bemoeienis van turbo’s of elektromotoren bestormt de IS-F het veld in om de strijd aan te gaan met de M3 en C63 AMG . Hierna volgt er op alle modellen, uitgezonderd de Lexus LS, een sportieve F model met eveneens een atmosferische 5.0 V8. Denk aan de GS-F, RC-F en de prachtige LC 500 die nog niet de naam LC-F draagt. Om maar over de halo-auto LFA maar te zwijgen, maar die zit met zijn V10 in een andere league.

De Lexus LC 500 is een indrukwekkende verschijning. De huidige topversie is de 477 pk sterke LC 500 met 5.0 V8. Geruchten gaan rond dat Gazoo Racing een gepeperde variant van de LC op de markt gaat brengen waarbij de letters LC-F op het prachtige achterwerk van de auto mag pronken. Vooralsnog is de LC 500 de topversie van de Lexus LC-reeks. Een vijf liter V8 zonder turbo, dat is anno 2020 erg bijzonder. Dat mag geprezen worden

De conculega’s uit Europa zijn ondertussen overgestapt naar turbomotoren. Denk aan de Mercedes SL 65 AMG, BMW M8 en driekwart segment hoger de Ferrari Portofino die alle drie twee turbo’s aan boord hebben om überhaupt gehomologeerd kunnen worden met een Euro6 goedkeuring. Natuurlijk zijn die auto’s ernstig goed gefinetuned, maar neem maar van mij aan dat de engineers van deze Europese merken liever atmosferische motorblokken in hun geliefde SL, M8 en Portofino hebben gestopt.

Hoe gaaf de LC 500 met V8 ook is, daar staat wel iets tegenover. Alleen rauw dinosappen verslinden staat Lexus niet toe. Ook de Greta Thunbergs en Jesse Klavers van de wereld moeten tevreden gehouden worden. De Lexus LC 500H is de duivelse hybride kant van de normale, leuke en sympathieke LC 500. De elektromotoren leveren 179 pk. Gelukkig krijgen de elektromotoren hulp, veel hulp, van de 3,5 liter grote V6 die op zijn beurt 299 pk levert. Echter is 179 pk +299 pk bij een schizofreen niet 478 maar 359 pk. Zie je wel het niet goed is om schizofreen te zijn. Desalniettemin wil ik Toyoda san en Mori san heel erg bedanken voor het bedenken van de Lexus LC!