Vandaag vieren wij 75 jaar vrijheid. Ondanks dat wij anno 2020 in een zogenaamde intelligente lockdown zitten en het moeten doen met semi-vrijheid, moeten wij toch stilstaan bij het feit dat het 75 jaar geleden is dat de geallieerden duizenden kilometers hebben gevaren of gelopen om Europa te bevrijden van een minder vriendelijke vent met snor.

Moet je eens voorstellen dat de Amerikanen driekwart eeuw niks hebben gedaan. Dan heb ik dit nooit in het Nederlands kunnen typen. Ook zouden deze letters niet getypt zijn met de Amerikaanse iPhone. De wegen zullen dan gevuld zijn met Duitse Volkswagens en Mercedessen. Alhoewel met 250 km/h over de A7 rijden geen verkeerd plan is. En de auto’s zouden een heel stuk goedkoper zijn omdat de Nederlandse regering he-le-maal geen BPM geen heffen. Want die bestaat dan nidt meer.

Een beetje ‘Zwei Currywurst mit Pommes’ und ‘Drei Bier bitte’ zeggen in ruil voor lagere aanschafprijzen van auto’s klinkt als een deal. Echter. De vraag is in hoeverre het Germaanse rijk de bondgenoten uit Japan en Italië na de oorlog zullen tolereren. Zouden wij dan nog met Japanse auto’s mogen rijden? Is het mogelijk om vrij te reizen naar bestemmingen buiten Germanistan? Kunnen wij dan wel genieten van de sushi en stiekem ook shoarma?

Gelukkig hoeven wij niet over zulke zaken na te denken. Allemaal dankzij de dappere Amerikaanse, Canadezen, Russen, Chinezen en Britse soldaten. Vanavond denken en herdenken wij twee minuten aan deze helden die hebben gestreden voor onze vrijheid. Dank jullie wel.