Mazda laat haar ware karakteristieke eigenzinnigheid ook in 2020 zien. Met de huidige atmosferische 2.0 en 2.5 liter SkyActiv benzinemotoren in bijvoorbeeld de Mazda 6 gaat het volgas tegen de stroming in. Waar de conculega’s van Mazda massaal een turbo of elektromotor onder de kap monteren, blijft Mazda bij de benzinemotoren trouw aan de ‘ouderwetse’ motor zonder eerder genoemde hulpmiddelen. Dankzij de enorm hoge compressieverhouding van 14:1 en tegenwoordig zelfs 18:1 heeft Mazda een benzinemotor gecreëerd die zich als een diesel kan gedragen.

De drang om anders te zijn, hebben de engineers van Mazda al langer dan een halve eeuw. Sinds 1967 rijden er Mazda’s rond met rotatiemotoren. Het zijn niet alleen de krachtbronnen-engineers van Mazda die graag willen laten zien wat ze kunnen. Ook de mannen van de onderstel-afdeling tonen in de jaren 80 dat ze goed rijdende auto’s kunnen ontwikkelen. Vierwielsturing is op meerdere modellen van Mazda geleverd, zoals op de Mazda MX6.

In principe kennen wij in Nederland maar 1 generatie MX6. De MX6 die wij kennen, is eigenlijk al de tweede generatie MX6. Alleen hebben wij in Nederland de Mazda 626 Coupe uit 1987 nooit MX6 genoemd. Eigenwijs kikkerlandje. Pakken wij alle coupes van de 626 – of Capella in Japan- familie erbij, dan is de MX6 de vijfde coupe van de 626 familie. Zeer noemenswaardig is de eerste generatie Capella Rotary met wankelmotor is geleverd. De Mazda Capella Rotary is ook wel bekend als Mazda RX2.

Zoals wij ondertussen al gewend zijn: De Japanners houden het leukste uiteraard voor hunzelf. 167 pk uit de 2.5 liter V6 motor acht Mazda voldoende voor de Europeaan. Geen verkeerde cijfers voor 1991. In Japan weten ze wel wat een leuk feestje is. 200 pk krijgen de Japanners mee om mee te racen over de Wangans en bergwegen.

Het is net als bij de AE101 Trueno en Levin erg lastig om foto’s te vinden. Bizar eigenlijk. Zulke leuke pretmachines uit de jaren 90 en bijna geen fatsoenlijke foto te vinden op het wereldwijde www. Misschien moeten er toch meer mensen een MX6 kopen en aanpakken met lekkere Works of Volk Racing velgen.