WTCR fans hebben dit nieuws al een jaar geleden zien aankomen. Voor het 2020 seizoen van de WTCR heeft Volkswagen zich teruggetrokken. Vaste racers van Volkswagen als wereldkampioen Rob Huff, meervoudig wereldkampioen Johan Kristofferson en vaste kracht Mehdi Bennani zijn uit de TCR auto’s van Volkswagen gedreven en hebben elders bij Volkswagen of Audi onder gevonden.

Voor Mehdi Bennani heeft de overstap naar Audi en TCR Europe goed uitgepakt. Zonder ook maar 1 race te winnen, pakt de Marokkaanse racer het kampioenschap. Ook de Zweed Kristofferson mag niet klagen. Met nog 1 raceweekend te gaan en 27 punten voorsprong op zijn directe concurrent, is hij hard op weg naar weer een wereldtitel. Rob Huffs verhuizing naar het Zweedse touringcar kampioenschap heeft hem ook de titel opgeleverd. Plus zijn uitstapje naar MG heeft hem weer een gouden beker opgeleverd in Macau, zijn geliefde Macau.

Om terug te komen op het grote nieuws. Volkswagen Motorsport trekt zich compleet uit de racerij. Geen Volkswagens meer in de touringcarkampioenschappen, geen Volkswagen meer in de Rallycross, geen Volkswagens in de Dakar en absoluut geen gedachten meer van Volkswagen om in de F1 of Lemans actief te gaan. Zelfs de elektrische Volkswagen ID.R waarmee Volkswagen wat baanrecords voor elektrische heeft verbroken. 6 minuten en 5,3 seconden seconden heeft de elektrische Volkswagen ID.R nodig om ruim 21 kilometer af te leggen op de Nurburgring.

Ook daar trekt Volkswagen de stekker uit. De 169 medewerkers van Volkswagen Motorsports worden elders bij Volkswagen of VAG geplaatst. De inmiddels ervaren medewerkers van Volkswagen Motorsport mogen hun kennis delen met hun collega’s van Volkswagen om, jawel, elektrische auto’s te maken. Volkswagen trekt de ene stekker eruit, en plugt er een andere stekker in. Lang leve de emissie-eisen en boekhouders…