8 maart staat al 110 jaar in het teken van Internationale vrouwendag. Oftewel stilstaan bij strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen over de hele wereld. Toch blijft het raar dat in sommige ‘werelden’ weinig vrouwen actief zijn. Zoals in de autowereld bij autofabrikanten en raceteams.

Vrouwen in de autowereld. Het is diep graven, maar er is 1 sportauto die is ontworpen door een vrouw. Michelle Christensen is de eindverantwoordelijke voor het design van de peperdure Honda NSX NC1. In Duitse euro’s overschrijdt de 573 pk sterke NSX met 3 elektromotoren de twee ton ruimschoots. Meer dan €200.000 voor een Honda.

Vrouwen spelen ook op andere manieren een rol in de autowereld. Wie kent Elise nou niet? De Lotus Elise maakt al sinds de jaren 90 furore op circuits en heeft vele raceharten gestolen. Het Engelse Lotus is stiekem 6 jaar lang in bezit geweest van General Motors waarna Bugatti de eigendomspapieren heeft overgenomen van de Amerikanen. Toenmalig directeur Romano Artioli lanceert niet veel langer een compleet nieuw model. Als trotse opa van peuter Elise Artioli kan Romano maar 1 naam kiezen voor de jongste Lotus. Lotus Elise is een feit.

De landgenoten van Romano Artioli zijn ook dol op vrouwen. Bij Alfa Romeo krijgen auto’s prachtige namen als Guilia en Guillieta.

Ook in Japan houden ze van meisjesnamen. Geen idee wie Silvia is. Ze is in ieder geval geen 15 meer, de aller jongste Silva is ondertussen 19 jaar oud. Blijft een prachtige auto de Nissan Silvia. Even verderop in Japan rolt de Mazda Roadster/MX-5/Miata van de band. Miata klinkt wel vrouwelijk, en wordt vaak gekscherend een vrouwenauto genoemd. Niks van aantrekken, de Mazda MX-5 is een heerlijke rijdersauto met een perfect schakelende handbak.

En autorijden, daar houden steeds meer vrouwen van. En hoe! Michelle Halder wint in 2020 als eerste vrouw een race in de TCR Europe. Alhoewel het nog niet 100% vaststaat, lijkt het erop dat Michelle Halder dit jaar haar debuut zal maken in het WTCR kampioenschap. Laten we hopen dat er meer vrouwen de autowereld binnen gaan stormen. Dat maakt het allemaal leuker.