Samen met water is benzine 1 van de meest waardevolle vloeibare dingen. Wij mensen kunnen geen dag zonder water en wij willen geen dag zonder benzine, voor onze trouwe viervoeter. De geur die een benzineauto produceert, ervaren velen van ons als zeer aangenaam. Een beetje geluid mag, want katalysatoren zijn niet altijd verplicht geweest.

Zo is het ook in 1971, als Datsun met de 180B Coupe komt van de 610-generatie. De auto wordt ook wel eens Bluebird genoemd, of gewoon Datsun 610. Maar Datsun 180B Coupe klinkt toch veel cooler.

Autofabrikanten hebben lange tijd standaard coupe’s geleverd in hun modellenprogramma. Kennelijk zijn kinderen uit de jaren 70 gewoon minder belangrijk, want gordels zijn dan achter ook nog niet verplicht. Dus los op de te krappe achterbank zitten is dan helemaal geen probleem voor de toch al niet belangrijke kinderen.

Dit resulteert wel in hele coole creaties. Een beetje verlagen en dikke velgen á la RS Watanabes, SSR MK-II, SSR Speedstar Longchamp XR4, Hayashi Street en Work Equip 03 en je steelt de show met de Datsun 180B Coupe.

Met 115 pk uit de 1770 cc grote motor kan je met een beetje skills driften, want je hebt geheel in de stijl van de jaren 70 gewoon achterwielaandrijving. Toen achterwielaandrijving nog als heel gewoon gezien werd, net als coupe’s.