Macau staat bekend om twee dingen. Het is niet alleen de Las Vegas van het Oostelijk halfrond, maar ook de plek voor straatraces. En dan bedoel ik niet straatraces waarin twee auto’s naast elkaar optrekken en elkaar eruit willen rijden. Nee, straatracen in Macau doe je alleen als je ballen groter zijn dan die van een olifant.

De 68ste editie van de Macau Grand Prix wordt vanwege het corona epidemie alleen door racers gereden uit China, Hong Kong en Macau. Dit jaar doen er 133 racers mee, zonder Macau-expert en Engelsman Rob Huff. Wat maakt het Guia stratencircuit van 6,1 kilometer zo bijzonder?

De smalle straten van Macau wordt voor een lang weekend ingericht als racecircuit. Vangrails staan pal naast het asfalt, coureurs plaatsen vaak hun binnenspiegels in de gleuven van de vangrails om zo gebruik te maken van elk millimetertje. Combineer dat met jaarlijkse crashes en de geur van Portugese/Macause eggtart en je hebt de gouden combinatie.

Net als vorig jaar wordt de WTCR niet gereden in Macau. Dit betekent niet dat er alleen grote onbekenden meedoen aan de races. In de TCR klasse heb je bijvoorbeeld meervoudig racewinnaar in de WTCC/WTCR en voormalig F1 testrijder Ma Qing Hua.

Dit weekend worden er 6 races gereden in de straten van Macau. De Formule 4 Macau Grand Prix, Sands China Macau GT Cup,Wynn Porsche Carrera Cup Challenge, Melco Macau Toyring Car Cup, MGM Greater Bay Aerea GT Cup en Galaxy Entertainment Macau Guia Race trekken duizenden toeschouwers naar de tribunes.

In het verleden hebben naast wereldtoppers uit de WTCC en WTCR ook races plaatsgevonden voor bijvoorbeeld de F3 en motorrijders. De crash van de 17-jarige Duits meisje Sophia Floersch die gigantisch hard met een F3 is gaan vliegen staat nog in veel geheugens gegrift. En wat te denken van de motorcoureurs die op de baan hun laatste adem hebben uit hebben geblazen. Dit jaar heeft Ya Qi Zhang twee enorme engels op zijn schouders. Zijn R8 is kneiterhard tegen de vangrail geklapt.

De kans op een serieuze klapper maakt Macau een gevreesde racecircuit. Voor echte racers een uitdaging om daar te rijden en iets unieks te ervaren. Daar kan de prestigieuze race op Monaco niet tegenop boksen. Want Macau is voor meer getalenteerde racers bereikbaar dan de retedure F1 in gemuteerde karts. Want wisten jullie dat Micheal Schumacher en Ayrton Senna im Macau hebben gereden in de F3?