Gran Turismo is de goedkoopste manier om kennis te maken met racen. Je hebt immers alleen een televisie, Playstation en het spel Gran Turismo nodig om op circuits als Suzuka, Tsukuba, Fuji en Twin Motegi te rijden. Om verder te komen in het spel moet je diverse races en klasses succesvol afronden. De one-make races test jouw skills als racers, en niet de grootste turbo die je op een auto kan schroeven om races op vermogen te winnen.

In Nederland heb je bijvoorbeeld de Mazda MX-5 Cup. Met 184 pk moet je al je tegenstanders proberen eruit te rijden. 184 pk klinkt als vrij weinig voor een raceauto, maar het gaat niet altijd om de peekaa’s en pure snelheid. Het gaat om beleving en plezier!

Dat weten ze in Japan maar al te goed. Daar is de N-One Owner’s Cup best populair. Met een grid van 48 a 50 auto’s is het asfalt best wel gevuld. Alsof 50 minions druk en enthousiast aan het dansen en feesten zijn. Het N-One feestje bestaat uit 658 cc grote motorblok aangevuld met een turbo en een cvt die de 64 wilde paarden moeten temmen. Met minimale aanpassingen aan de N-One kan je meedoen aan de N-One Owner’s Cup. Een rolkooi, sleepogen, Bride racestoelen, Takata 4-punts gordels en wat onderstelaanpassingen is genoeg om mee te doen. De banden zijn gewoon straatbanden!

Ondertussen is Honda beland bij de tweede generatie N-One. Nog steeds met de maximale 64 pk die gelden voor Kei-cars. Nog steeds met een 658 cc turbomotor, maar nu ook met handgeschakelde zesbak. Niet dat het een zesbak nodig heeft, alhoewel de topsnelheid van 136 km/h rijden fijner is bij 4500 toeren per minuut (6de versnelling) dan bij meer dan 7500 toeren per minuut in de vierde versnelling.

De handgeschakelde N-One wordt ook wel N-One RS genoemd. Moet je eens voorstellen, klop aan bij Spoon of Mugen en je hebt zo 90 pk. Je zou het niet zeggen, maar de handbak schakelt best strak, de pook zit op dezelfde positie als bij een Honda Civic EP3 Type-R en zal anno 2021 strakker schakelen dan een 20 jaar oude Type-R. We weten allemaal dat Honda een specialist is in het maken van strakke handbakken.

Om plezier te hebben hoef je geen 500 pk te hebben. 64 pk is genoeg. En dan wel met 49 andere gekken die als Minions de toeschouwers en racers blij maken.