Ondertussen zijn wij stilletjes in het jaar 2022 beland. Mensen die in 1992 zijn geboren, mogen dit jaar 30 kaarsjes uitblazen. Auto’s die ook 1992 mogen noteren op hun geboortekaartje, kunnen met hun uitlaatgassen de 30 kaarsjes en de taart vernaggelen. Vooral als je motor braaapbraaapbraaap doet.

De Mazda RX-7 FD3S is de derde generatie RX-7 met rotatiemotor. Van 1992 tot 2002 heeft de RX-7 veel mensen en tankstations blij gemaakt. Samen met zijn voorgangers zijn er in totaal 811.634 RX-7’s uit de fabriekspoorten in Hiroshima gerold. Dat betekent dat er letterlijk miljoenen mensen van de RX-7 hebben mogen genieten. Tevens is dat ook een wereldrecord. Geen enkel andere autofabrikant heeft zoveel auto’s geproduceerd met de rotatiemotor.

30 jaar oud zijn en er toch nog zo goed uit zien. Qua exterieur zijn alleen de klapkoplampen gedateerd. Maar dat heeft vooral met regelgeving te maken, want anders zouden autofabrikanten anno 2022 nog steeds zo nu en dan een model op de markt brengen met klapkoplampen, omdat het gewoon enorm gaaf is.

Een ander wereldrecord moet op naam komen van de 1308 cc grote 13B-REW motor. In sommige uitvoeringen is de FD3S geleverd met 280 pk, en dat uit een 1.3tje. Om het in perspectief te zetten, een Ford Ka uit de jaren 90 met eveneens een 1.3 motor heeft 60 pk. Nou is het natuurlijk geen vergelijking. Maar het is en blijft een 1.3 tegen een 1.3. Om het in een ander perspectief te zetten. Ford rijders die in 1992 naar de Ford dealer rijden om de krachtigste Mustang met 4,9 V8 motor, krijgen slechts 225 pk onder hun reet. 280 pk uit een 1.3 motor is gewoon indrukwekkend. Punt.

Na 30 jaar heeft de RX-7 FD3S van alles meegemaakt. In de allereerste The Need for Speed uit 1994 schittert de RX-7 al. Het maakt ook zijn opwachting in de Japanse mangaseries Initial D en Wangan Midnight. Om vervolgens de rest van de wereld te veroveren met Gram Turismo en de Fast and the Furious films. De RX-7 geniet door al zijn optredens in films en series van een cultstatus, of komt het meer door zijn bijzondere motor?