1992 is een uitstekend jaar voor liefhebbers van Japanse auto’s. Naast de Mazda RX-7 FD3S, komt in dat jaar ook de Honda CRX Del Sol op de markt. Met twee zitplaatsen net zo onhandig als zijn Japanse neef, maar zijn targadak maakt veel goed. Heel veel goed. Helemaal in combinatie met de B16A2 VTEC motor die met plezier 8000 toeren per minuut draait.

De tijden dat je een petje op je hoofd moet hebben en na 21:00 een vaste parkeerplaats hebt bij de plaatselijke MacDonalds, zijn allang voorbij als Honda CRX Del Sol rijder. De tijden dat je een roestige Del Sol voor een duizend euro op de kop tikt, zijn ook voorbij. De roestige, verkleurde en afgeragde Del Sols zijn al massaal om bomen gevouwen, of ecologisch heel verantwoord verwerkt tot dienbladen van de MacDonalds.

De overgebleven Del Sols verkeren anno 2022 vaak in originele staat of zijn weer netjes gemaakt door de huidige of vijftiende eigenaar van de Del Sol. De KLM hoeft tegenwoordig niet meer te vrezen dat jongeren vleugels van de 747 stelen om het op Del Sols te schroeven. Picknicken of een McFlurry halen kan tegenwoordig ook met kleinere spoilers.

De CRX Del Sol krijgt na 30 jaar eindelijk de waardering die het verdiend. Dat is ook te zien aan de prijzen en het aanbod. De Del Sol wordt steeds schaarser en schaarser. De ingrediënten voor een mooie Del Sol is heel simpel. Roestvrij, verlaagd en dikke velgen. Meer heeft een Del Sol niet nodig.

Mocht je lui zijn, dan moet je op zoek gaan naar een VTI-E, waarbij de E voor Electric staat. Kan je lekker lui met 1 druk op de knop het targadakje elektrisch laten verbergen in de kofferruimte. Voor wie 160 pk en 8000 tpm te heftig is en toch lui wilt zijn, is er ook een ESI-E. 125 pk is opzicht ook voldoende om te flaneren. Maar dan moet je ook genoegen nemen met minder toeren, dus ook een minder grote grijns op je hoofd.

Een grijns op je gezicht. Daar koop je een leuke auto voor. Tip van Track&Race, koop een cabrio-achtige auto altijd in de winter. Dan zijn ze goedkoper. Alhoewel het woord goedkoop niet meer van toepassing is voor de dertig jarige Del Sol. Van harte gefeliciteerd Honda CRX Del Sol! 🥳