Volgende maand is alweer tien jaar geleden dat Mazda de RX-8 uit productie heeft genomen. Na 192.094 exemplaren en ruim 9 jaar Mazda-fans blij gemaakt te hebben, neemt Mazda in 2012 afscheid met de RX-8 Spirit R. 1000 Japanners hebben naar hun plaatselijke Mazda dealer moeten racen om 1 van de 1000 Spirit R’s te kunnen bestellen.

1000 Japanners hebben dus mogen juichen met de koopovereenkomst. De keuze is niet reuze bij de Spirit. Je kan uit 3 kleuren kiezen en kiezen of je een handgeschakelde of automatisch schakelende Spirit R wilt. Kies je voor de handgeschakelde zesbak, dan krijg je 19” velgen met Bridgestone Potenza RE050A banden. Optioneel zijn plakkerigere Falkens verkrijgbaar. En zijn nog wat pakketjes aan te vinken bij de bestelorder, net als navigatie. Maar de Recaro kuipstoelen krijg je er altijd standaard bij.

Duizend Spirit R’s laat duidelijk Mazda’s te lage lat zien. Net als de 250 Japanse paardenkrachten. Veel te lage lat. Zijn voorganger RX-7 Spirit R heeft 30 paarden meer en aardig wat gewicht minder. Zonde Mazda. Maar Mazda leert snel, want de beoogde 1000 stuks van de Spirit wordt door Mazda verdubbeld. Liefst 2000 Japanners hebben mogen genieten van de Spirit R.

De Spirit R is met de upgrades en leuke goodies de meest begerenswaardige RX-8. Een prachtig afscheidscadeau van Mazda. Over 10 jaar zullen de prijzen van de Spirit R alweer ruim verdubbeld of verdrievoudigd zijn. Tijd om in te slaan!