Vandaag vieren miljarden mensen in Oost-Azië een leuk feestje met mooncakes, lampionnen en met een beetje geluk ook de drakendans. Al ruim 3000 jaar wordt midherstfestival – ook wel maanfestival genoemd – gevierd, om de succesvolle oogst te vieren. Elk jaar in de achtste Chinese kalendermaand wordt het maanfestival gehouden bij volle maan. Mensen bedanken de hemel en kijken naar de volle maan.

Volgens de folklore leeft een vrouw genaamd Chang’e op de maan met haar konijn. Ze werd een godin nadat ze een onsterfelijkheidsdrankje had gedronken die haar man Houyi had verdiend. Haar man Houyi was erg goed met de pijl en boog. Destijds waren er 10 zonnen en dat maakte de aarde een hete bol met veel mislukte oogsten.

Haar man kreeg het onsterfelijkheidsdrankje. Chang’e en haar man wilden het allebei niet nemen omdat ze voor altijd bij elkaar wilden blijven. Op een dag wilde een leerling van Houyi het drankje stelen. Chang’e dronk het drankje snel op voordat het in verkeerde handen zou vallen. Ze zweef na het drinken van het drankje zo hoog dat ze op de maan belandde met haar konijntje die ze als huisdier had.

Haar man Houyi was heel verdrietig dat zijn vrouw op de maan belandde. Met ronde vruchten en koeken probeerde hij Chang’e weer terug te lokken naar aarde. Dit verklaart ook de ronde mooncakes en dat er vaak eenden eigeel in de mooncake zit.

Iedereen een heel fijn maanfestival. Geniet van de mooncakes, gezelligheid met familie en vrienden en de volle maan.