Het mooiste wat een mens kan dragen, is een lach. Lachen om een grap, blijdschap, een scheet of spanning. Lachen is een gezonde bezigheid en werkt ook therapeutisch. Niet gek dat ziekenhuizen Cliniclowns inzetten om de kinderen aan het lachen te maken. Nou wil ik mijzelf niet onder het kopje clowns plaatsen. Maar ook ik kan kinderen aan het lachen maken.

Het is geen moppentrommel die ik opengooi, maar het gas van mijn Honda Civic FD2 Type-R. Dinsdag 16 Oktober was het zo ver. Honderden kinderen hebben s’ochtends hun wekker gezet om te mogen genieten van auto’s op het circuit. Het Belgische racecircuit Zolder staat de hele dag in het teken van lachende kinderen met een beperking op het circuit.

Om 4:04 maakt mijn wekker de eerste geluiden van de dag. Nog geen uur later start ik de motor van de Honda Civic om twee uur later voor de deur te staan van No Shit Performance om een bakje koffie te drinken met organisator/duizendpoot Roy Brueren en herrieschopper/No Shit Performance eigenaar Marcell Brinkman. De precieze aankomsttijd kan ik mij niet meer exact herinneren. De twee Ford Sierra Cosworth en BMW E30 M3 maken diepe indruk op mij bij aankomst op circuit Zolder. Deze iconen zullen zo de baan opgaan om kinderen blij te maken. Whoopwhoop! ??

Onder de naam The Civics rijdt de groep die Roy samengesteld heeft richting de slagboom. Het is wachten op de rood-wit horizontale paal die de verticale richting zou gaan opzoeken. Honderden kinderen juichen ons toe als wij de pitstraat in rijden. Bij het bordje ‘8’ stop ik om de eerste kinderen in te laten stappen. Omdat ik een vierdeurs auto heb, kunnen de begeleiders ook mee. Mijn eerste passagier is een meisje van een jaar of 8 รก 9 die twee begeleiders aan beide kanten nodig heeft om niet om te vallen. Ik vraag aan het meisje of ze wilt dat ik hard ga rijden. Bevestigende antwoorden komen van de achterbank en de toerenteller klimt richting de 8700 toeren per minuut. “Amai Amai Amai!” hoor ik het meisje op de achterbank roepen. In de binnenspiegel zie een lach op haar gezicht komen en ook haar begeleiders vermaken zich zichtbaar.

Daar doen wij het voor. Het is niet alleen leuk voor de bestuurders, maar ook de begeleiders en vooral de kinderen vinden het fantastisch. Een lach op iemands gezicht toveren, autorijden is therapie!