“Ga hier maar naar rechts”. Klonk het aan de linkerkant van de Toyota GT86. De richtingaanwijzer ging aan naar rechts en achter ons hoorden we getoeter. Wat een ongeduldig manneke dachten wij in koor. Toen wij eenmaal de straat rechts in waren gedraaid, zagen wij een politieauto met toeters en bellen ook de straat inrijden. Het was een vrij drukke weg zonder noemenswaardige mogelijkheden om de politieauto te laten passeren. Dan maar een straat inslaan. Tot onze verbazing ging de politieauto ook naar links. De auto voor lege parkeervakken stilgezet en de agenten kopieerden onze gedrag. Gelijk stapte 1 agent uit en sprak mij, de passagier, aan in het Japans. Ook al zou ik het graag willen, verstaan doe ik het niet. Dus meneer agent vroeg in het Japenglish of Roy, de bestuurder, wel Japans kon. En weer moest ik de agent een teleurstellende antwoord geven.

Agent 2 was in de tussentijd druk aan het bellen terwijl agent 1 op zijn notitieblokje een tekening maakte. Een rondje met daarin een pijltje. Pictionary wordt dus ook in Japan gespeeld! Ondertussen kreeg Roy de agents telefoon in zijn handen gedrukt en de tolk aan de telefoon vroeg of Roy wist wat hij fout heeft gedaan. Aangezien wij geoefende pictionary spelers zijn, kon Roy bevestigend antwoorden. Maar dat verkeersbord? Nooit gezien natuurlijk.

Ik zat in mijn hoofd al te tellen hoeveel yen er nog in mijn broekzak stonden te dansen om in de handen van de politie te vallen. Gelukkig mochten wij de yens bij ons houden en gingen de agenten verder met hun leven.

En dat terwijl onze dag circa 8 uur en 220kilometer eerder zo kalmpjes begon. De Toyota GT86 hadden wij na ons ontbijtje opgehaald bij een verhuurbedrijf die letterlijk 50 meter van ons hotel verwijderd is. Tokyo rustig uitgereden en richting Chiba gereden.

Oja, tip van de dag: Sla telefoonnummers op en geen adressen of postcodes. De Japanse navigatiesystemen zijn anders dan de Europese navigatiesystemen. Met een postcode kom je ergens random uit, en met een adres moet je Japans kunnen typen. Dus onthouden. Telefoonnummers noteren en invoeren.

Hoe wij dit weten? Adres 1 van ons lijstje hebben wij nooit gevonden. De hele buurt uitgekamd en meer dan dorpse Japanse huizen hebben wij niet gevonden. Ook adres 2 konden wij niet vinden. Dus na een kwartier rondzwerven in de buurt, per toeval aan de overkant van de weg en wijk Topsecret 2 gevonden. Daar stonden een paar pareltjes te wachten op handen die de buitenkant mooier zouden maken. Maar de Bodyshop was niet het gebouw dat wij zochten. Na weer een kwartier rondgereden te hebben in de buurt, hebben wij -overigens flink uit de buurt- toch nog Topsecret 1 gevonden. Wat staan daar gigantisch gave auto’s zeg! Chiba zal ondertussen wateroverlast hebben veroorzaakt door twee toeristen uit Nederland. Het kwijl loopt er nog steeds uit als ik aan Topsecret denk.

Navigatie weer ingesteld, ditmaal op telefoonnummer, en 1,5 uur later kwamen we aan ergens in een buitenwijk van Tokyo. De Upstore verkocht veel (gebruikte) setjes velgen, gebruikte uitlaatsystemen, wat versnellingsbakken en prullaria die de Halfords ook heeft. Hier hadden wij meer van verwacht. Op naar Upstore nummer 2. Hetzelfde liedje maar dan met kuipstoelen en motorspullen erbij. Dus besloten wij maar terug te rijden richting Shinjuku en Shibuya. Eenmaal terug in Shinjuku hoorde Roy “Ga hier maar naar rechts”.