De eerste lading Bayside Blue 50th anniversary Nissan GT-R‘s sijpelen Europa in. Voor het eerst viert Nissan ook een GTR-feestje met Europa. Eerdere leuke feesten zijn aan ons voorbij gegaan, zoals de Autech Nissan Skyline R33 GT-R sedan ter ere van de Skylines 40 jarige bestaan.

De naam Skyline is al sinds 1957 in gebruik. Gewone gezinsauto’s met de naam Skyline en vier portieren krijgen gezelschap van Skyline coupes met twee portieren. Als in 1969 de naam Skyline GT-R reputatie begint op te bouwen, kunnen de sportieve vaders en moeders ook de kinderen via volwaardige portieren in de kinderstoelen zetten. De eerste generatie GT-R is in zowel coupe als handige sedan te bestellen.

Een hele generatie sportieve vaders en moeders is in de jaren 80 overgeslagen door Nissan. Pas als de jaren 90 in zicht is, komt de GT-R na 16 jaar afwezigheid weer terug met de Nissan Skyline R32 GT-R. Ditmaal als kindonvriendelijk auto met minimale beenruimte achter en een kofferbak zo hoog, of laag, dat zelfs een kratje bier met zweet op zijn hals kijkt hoe de kofferklep dichtgesmeten wordt. Een Skyline GT-R rijden en een kind hebben is geen optie meer.

Tot Nissans feestje in 1998. De suffe Skyline R33 sedan krijgt een complete metamorfose en toegang tot de heilige graal uit de GT-R keuken. De RB26DETT wordt samen met de ATESSA vierwielaandrijving in de Skyline R33 sedan gelepeld door Autech. De gelogen 280 paardenkrachten zorgen ervoor dat je in 14 seconden een kwart mijl kan afleggen. Respectabel voor een auto uit 1998. Net als zijn 0 naar 100 tijd in circa 5,5 seconden.

In 1998 staat de Skyline R34 al te trappelen om de Skyline op te volgen. De ‘gewone’ 2.0 en 2.5’s van de R34 zijn op dat moment al op de markt gekomen. Als warmhoudertje, of moeten wij toegift zeggen, komt Nissan met de 400R. Je hoeft geen universitaire wiskunde opleiding gevolgd te hebben om te achterhalen waar de 400 voor staat. De 400 peekaa’s van de 400R zorgen ervoor dat de Skyline R33 GT-R in 4 seconden tijd de 100 kilometer per uur aantikt. Oja, ook de sportieve vaders en moeders mogen van dat 400R feestje genieten.