Kleine jongetjes zeggen vaak dat ze later bij de politie of brandweer willen. Stoere beroepen met veel actie en rondscheuren met toeters en bellen. Naarmate de jongetjes groter worden, vervagen bij veel jongeren het “Ik-wil-bij-de-politie” gevoel. Ik ben zeker geen psycholoog of recruiter, maar ik weet zeker dat het wegvallen van de Porsche 911 als politieauto 1 van de redenen is om niet meer bij de politie te willen werken.

In veel andere landen weten ze niet alleen de jeugd te blijven boeien met leuke politieauto’s. Zo rijden onze oosterburen in de dikste AMG’s en zijn de zuiderburen van onze zuiderburen niet vies van Subaru Impreza WRX STI’s en Renault Megane RS’en. Aan de overkant van het water worden Mitsubishi Lancer Evolutions ingezet om de snelweg veilig te houden. Een beetje autodief zal met serieuze rijvaardigheden moeten komen om los te komen van de Polizei, Gendermarie of Police

Leuk en aardig wat ze in Europa doen moeten ze in Dubai denken, waar de oliedollars uit de grond spuit met 769 bar. Dat geld moet nuttig besteed worden en indruk maken op de miljardairs en kinderen. Een beetje Lamborghini-eigenaar zal wel drie keer nadenken als er een Bugatti Chiron met zwaailichten en sirene aan een boete wilt uitschrijven.

Zieltjes winnen hoeft niet altijd met super of hypercars. Aan de andere kant van de wereld waardeert de Maleisische en Australische politie de Honda Civic Type-R ook al politieauto. Genoeg ruimte voor alle benodigde spullen en als het nodig is ook plek voor twee arrestanten.

In Japan zijn alle straatauto’s begrenst op 180 km/h. Een snelle politieauto is geen noodzaak, maar maakt het uiteraard wel leuker. De GTR maakt al decennia lang indruk op de Japanner. Zelfs na 12 jaar na introductie drommen de Japanners nog massaal om de Nissan GTR R35 heen, zoals te zien is op de Tokyo Motor Show. Ook de voorgangers hebben vele politiekilometers mogen maken.

De begrenzer haalt de politie ook stiekem af bij de Honda NSX en Mazda RX-7 FD3S. Zo kunnen wij nog wel drie uur verder gaan. Hopelijk leest de Nederlandse politie mee en komen ze er nu achter dat kinderen en criminelen niet onder de indruk zijn van de Volkswagen Touran, Mercedes B-klasse en Audi A6 met duivelse dieselmotor. Je spreekt de jeugd aan en schrikt criminelen af met echt leuke en snelle auto’s. Porsche, lezen jullie mee?