Een goede vriend, tevens een collega, nodigde mij uit voor een rally. Niet zomaar een rally, maar een rally speciaal voor vooroorlogse auto’s en voor jongeren onder de 40. Dat verklaar ook direct de naam Beforty. Auto en deelnemers zijn voor veertig.

Met een dakloze Singer Le Mans uit 1935 vertrokken wij in alle vroegte richting Den Haag. Bij de parking van het hotel aangekomen begroetten een groep vooroorlogse auto’s ons. Op de Bugatti’s na, herkende ik geen enkele auto. Maar stuk voor stuk waren ze indrukwekkend.

Na de briefing werden de motoren gestart. Een enorme kakofonie vulde de parkeergarage. Dit moeten zelfs de hotelgasten op de 17de etage gehoord hebben. In colonne gingen wij via B, of liever gezegd C-wegen richting Amsterdam centrum. Als navigator somde ik de aanwijzingen op van het mapje die wij van de organisatie kregen. In de tussentijd moesten wij ook opdrachten uitvoeren, getuige de selfie’s met onder andere een fotogenieke schaap.

In Amsterdam kwamen alle fotocamera’s tevoorschijn. Veel toeristen maar ook lokale Amsterdammers wisten met grote enthousiasme foto’s te maken van alle passerende vooroorlogse auto’s. Zelfs koning Willem Alexander zou minder op de foto gezet zijn als hij lopend door Amsterdam centrum zou lopen.

Na twee geplande stops aan het strand en Amsterdamse bos waarbij de buikjes gevuld werden, werd de toer voortgezet richting startpunt Den Haag. Hierbij reden wij in het groepje van de Bugatti’s. Wow! Wat een machtige machine’s!

De vooroorlogse auto’s hebben flink indruk gemaakt op mij. Ook al is het totaal niet mijn straatje. Maar wat is Beforty toch gaaf. Dat geluid zal mij nog lang heugen.