Een kind opvoeden is niet altijd even makkelijk. Sommige kinderen zijn lastig en daar moeten de ouders dan een handleiding voor bedenken en schrijven. Je hebt ook makkelijke kinderen die goed zijn opgevoed. Geef ze een steeksleutel 10 en laat ze kliederen met motorolie. Zo’n kleuter is Michel geweest pakweg een kwarteeuw geleden.

Het is een raar gezicht. Een lange man in een piepkleine Mini Cooper uit 1996. Maar het past en het klinkt leuk. Als dagelijkse auto maakt hij de parkeerplaats op werk levendiger. Maar de Mini Cooper is niet zijn enige auto. Thuis in garage wacht er nog een andere Mini op een nieuw hartje. En die Mini heeft gezelschap van een paar auto’s uit de tijden dat foto’s nog zwart-wit waren.

Tijd om op bezoek te gaan bij Michel. Samen met zijn vader verzamelen en rijden ze voornamelijk oude auto’s. De verzameling begon ruim drie decennia heel onschuldig met de Opel Blitz uit 1974 en witte Singer 4AB Roadster uit 1951. De Opel Blitz is een omgebouwde kamper die in zijn vorige leven een peilauto geweest om illegale radiopiraten op te sporen. Michel en zijn vader gebruiken de Opel Blitz om op evenementen te slapen, maar hebben de Blitz afgelopen maand ook uitgelaten in Frankrijk. Compleet met aanhanger om een vooroorlogse Singer mee te nemen voor plezierritjes op de Franse B-wegen.

Een andere auto die goed wordt gebruikt, ook op het circuit, is de rode Singer Le Mans Special Speed (1935). Afgelopen april mocht ik met Michel meedoen aan BeForty. Auto’s van voor de jaren 40 met bestuurders onder de 40. Afgelopen lente is daar nog een Singer bijgekomen. In 1933 rolde er een Singer Kaye Don Coupe (Deluxe) uit de fabriekspoorten van Singer.

De Singers op vier of twee wielen moet je niet verwarren met de Singers die veel moeders in huis hebben. De naaimachine’s van Singer hebben niets met de autofabrikant Singer te maken. In 1970 rolde de laatste Singer van de band, ruim 95 jaar nadat Singer hun eerste motorfiets afleverde aan de consument. Tegenwoordig is de naam en de rechten van Singer in handen van PSA. De makers van Peugeot kunnen het Britse merk nieuw leven inblazen.

Op de brug staat ook nog een BMW, pardon. Ik bedoel Schulz 520i Combi Van. Op basis van de BMW E28 hebben ze bij Schulz de zaag in 30 5-serie sedans gezet en een extra stuk dak geproduceerd. De vier motoren die in een hoek staan, verdienen ook een speciale vermelding. Die staan er helaas alleen te staan, want op Michels rijbewijs staat er geen datum achter het icoontje met de motorrijder. Tijd en prioriteiten. Over tijd gesproken. Mocht iemand teveel tijd overhebben, de honderden boeken en tijdschriften wachten nog iemand met veel tijd die kan lezen.