Wil je naar links, dan stuur je naar links. Wil je naar rechts, dan stuur je naar rechts. Op wat limiterende verkeersregels, borden, flitspalen en de politie na, heb je in de auto een behoorlijk stuk vrijheid. Gooi er benzine in en ga lekker op stap. Instappen doe je aan de rechterkant, want Track&Race neemt jou virtueel mee naar Japan.

Een roadtrip maken in Japan vergt iets meer voorbereiding dan even een roadtrip maken naar de Nürburgring. Je moet niet alleen een reis boeken naar Japan, maar ook een auto huren.

Sta je eindelijk in Japan met de sleutels van jouw droomhuurauto in je hand, dan begint het avontuur pas echt. Heb je de optionele navigatie aangevinkt? Dan heb je serieus geld weggegooid, daar had je beter sushi van kunnen eten. Beter huur je ook een pocket wifi en navigeer je met je eigen mobiele telefoon.

Het instellen van de Japanse navigatie is puur gokken. Op de 1 of ander manier hebben de Japanse verhuurmaatschappijen geen navigatiesystemen die woorden ook in het Engels weergeven. Mocht je na een half uur priegelen toch zo ver zijn gekomen om een adres in te voeren, dan maak je een grote fout.

Als je de Japanse navigatie instelt op het adres van bijvoorbeeld TopSecret, dan mag je sowieso een keer of 17 straatje keren en vol desillusie je leven vervolgen. Tot je blind rondrijdt en per toeval TopSecret tegenkomt aan de andere kant van de weg. Lekker dan stomme navigatie.

Per toeval voer ik een telefoonnummer in van een UP Garage. Tadaa! In 1 keer zonder de R van Reverse aangeraakt te hebben, komen wij aan bij de gewenste UP Garage. En daarna nog een keer bij een andere vestiging. Het werkt! Wil je in Japan navigeren met een Japanse navigatie, dan moet je dus telefoonnummers opslaan en invoeren.

Maar beter gebruik jij gewoon je vertrouwde smartphone. Dat is een heel stuk begrijpelijker en jij kan zelf heel bewust invoeren dat je bijvoorbeeld de tolwegen wil omzeilen. Want tol is wel duivels duur in en rondom Tokio. Wil je een stukje over de ringweg van Tokio rijden, dan kost dat omgerekend €11. Om maar te zwijgen over verkeerd rijden, want vroeg of laat verliest je navigatie verbinding in de minimaal 18 kilometer lange tunnel richting Yokohama. Bekijk van tevoren op je telefoon welke afslag je moet hebben, want anders moet je gegarandeerd keren in Yokohama en ben je weer €11 kwijt om de ringweg op te draaien. Dat is toch een keer lekker sushi eten!